top of page

AI maakt opmars in spreekkamer: 'Méér dokter, minder administratie'

Steeds meer artsen omarmen kunstmatige intelligentie (AI) als een hulpmiddel om de werkdruk te verlichten en de zorg te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Petra Kok, een reumatoloog in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Zij gebruikt een programma genaamd Autoscriber, dat gesprekken met patiënten opneemt en samenvat met behulp van AI. Dit bespaart niet alleen tijd, maar stelt haar ook in staat om meer aandacht te besteden aan haar patiënten.


Het gebruik van AI in de zorg beperkt zich niet tot alleen Autoscriber. In het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt bijvoorbeeld een chatbot ingezet om artsen te assisteren bij schriftelijk contact met patiënten. En zelfs het doorgeven van gezondheidsklachten aan de huisarts kan worden geautomatiseerd met behulp van AI-tools.


Hoewel deze technologische ontwikkelingen veelbelovend zijn, roepen ze ook vragen op over privacy en veiligheid. Patiënten maken zich zorgen over wat er gebeurt met hun data. Gelukkig wordt hier rekening mee gehouden. Toestemming van de patiënt is vereist voor het opnemen en opslaan van gesprekken, en de informatie wordt veilig behandeld.


Hoewel AI nog niet perfect is en soms correcties vereist, biedt het wel aanzienlijke voordelen voor zowel artsen als patiënten. Het verlicht de administratieve last voor artsen en stelt hen in staat om meer tijd door te brengen met het daadwerkelijk verlenen van zorg. Het resultaat? Een meer ontspannen en betrokken dokter die niet alleen naar haar computer staart, maar echt luistert naar haar patiënten.

bottom of page