top of page

Groot nieuws voor aanstaande moeders!

SJG Weert heeft onlangs een baanbrekende stap gezet in de prenatale zorg met de introductie van een innovatieve service die het mogelijk maakt voor zwangere vrouwen om thuis een hartfilmpje (CTG) van hun ongeboren kind te maken. Deze ontwikkeling is met name gericht op zwangerschappen die als risicovol worden beschouwd, zoals die met een oplopende bloeddruk of een achterblijvende groei van de baby. Het doel van deze service is om de zorg toegankelijker en comfortabeler te maken voor aanstaande moeders, terwijl tegelijkertijd de veiligheid en gezondheid van zowel moeder als kind gewaarborgd blijven.


De kern van deze service is een compact, gebruiksvriendelijk apparaat dat thuis gebruikt kan worden om een cardiotocogram (CTG) uit te voeren. Dit apparaat, uitgerust met sensoren en buikbanden, meet de hartslag van de baby en de samentrekkingen van de baarmoeder. Na een initiële instructie en een oefensessie in het ziekenhuis, kunnen vrouwen dit apparaat mee naar huis nemen en op afgesproken tijden zelfstandig metingen uitvoeren.


Wat deze service bijzonder maakt, is de mogelijkheid voor real-time monitoring door een verloskundige of gynaecoloog. Terwijl de aanstaande moeder thuis de metingen verricht, kunnen de zorgverleners de resultaten direct inzien en beoordelen. Dit zorgt voor een directe communicatielijn tussen patiënt en zorgverlener, waardoor eventuele zorgen of complicaties snel aangepakt kunnen worden. Bovendien worden alle gegevens automatisch opgenomen in het patiëntendossier, wat bijdraagt aan een gestroomlijnde en efficiënte zorgverlening.


Deze vooruitstrevende aanpak van prenatale zorg is een reflectie van de groeiende trend in de gezondheidszorg naar meer patiëntgerichte en technologiegedreven oplossingen. Het stelt zwangere vrouwen in staat om een actievere rol te spelen in het monitoren van hun gezondheid en die van hun baby, gewoon vanuit het comfort van hun eigen huis.


Comments


bottom of page