top of page

UMC Utrecht maakt zijn labs duurzamer.

UMC Utrecht heeft zich bij LEAF (Laboratory Efficiency Assessment Framework) aangesloten om een CO2-reductie van 10% te realiseren. Het Green Team van het Center for Molecular Medicine heeft verschillende initiatieven ondernomen om laboratoria duurzamer te maken, wat heeft geleid tot de uitreiking van 41 bronzen en 5 zilveren LEAF-certificaten. LEAF, ontwikkeld door University College London, biedt een toolkit die wereldwijd wordt gebruikt om laboratoria te helpen water, afval, energie en geld te besparen.


Een belangrijke maatregel is de verhoging van de temperatuur van ULT-vriezers van -80 naar -70 graden, wat resulteert in een CO2-reductie van ruim 5 ton per jaar en een jaarlijkse besparing van zo'n 5.000 euro op de energierekening. Ondanks de waardevolle samples die in deze vriezers worden bewaard, bleek uit succesvolle voorbeelden elders in de wereld dat deze temperatuurverandering geen impact heeft op de opgeslagen materialen. 


Het Amsterdam UMC heeft al eerder deze verandering doorgevoerd en nam deel aan de internationale Freezer Challenge, georganiseerd door My Green Lab, waarbij afdelingen werden beloond voor slim en duurzaam gebruik van vriezers.


댓글


bottom of page