top of page

Dit stukje darm op een chip kan wat onze darm ook kan!

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een revolutionaire doorbraak gerealiseerd in medisch onderzoek door het gebruik van de 'darm-op-een-chip'. Dit kleine apparaatje, niet groter dan een USB-stick, simuleert de functies van een menselijke darm. Onderzoekers Joram Mooiweer en Hanna Simpson van de afdeling Genetica benutten deze technologie om diverse ziekten, zoals coeliakie, te onderzoeken en potentiële behandelingen te testen zonder directe gevolgen voor patiënten.


De darm-op-een-chip is uitgerust met miniatuurversies van organen, zoals darmen, die levende menselijke cellen bevatten. Deze cellen kunnen reageren op hun omgeving, vergelijkbaar met echte organen. Dit stelt onderzoekers in staat om de interacties tussen bijvoorbeeld immuuncellen en voedingsstoffen nauwkeurig te bestuderen. Bijvoorbeeld, bij coeliakiepatiënten wordt de reactie van de darm op gluten onderzocht door immuuncellen toe te voegen aan de chip, wat inzichten geeft in de overgevoeligheidsreacties van deze patiënten.


Verder biedt de darm-op-een-chip een alternatief voor dierproeven en helpt het onderzoekers verschillen in het microbioom van gezonde mensen en coeliakiepatiënten te bestuderen. Dit kan leiden tot nieuwe diagnosetechnieken of behandelingen met probiotica.


De darm-op-een-chip is een veelbelovend instrument in het medisch onderzoek, dat de weg kan banen voor baanbrekende behandelingen en een beter begrip van ziekteprocessen.

コメント


bottom of page