top of page

AI in de gezondheidszorg: prestaties niet altijd beter.

AI wordt vaak gezien als een doorbraak in de medische wereld, vooral in de radiologie. Maar een recente studie van Harvard, MIT en Stanford, gepubliceerd in Nature Medicine, laat zien dat de werkelijkheid ingewikkelder is. Hoewel AI sommige radiologen helpt beter te presteren, verslechtert het de prestaties van anderen.


De onderzoekers onderzochten 140 radiologen die borstkas-röntgenfoto's beoordeelden. Het bleek dat de effecten van AI-assistentie sterk verschilden: sommigen werden beter, anderen slechter, en bij weer anderen veranderde er niets. Ervaring en specialisatie voorspelden deze resultaten niet betrouwbaar.


Nauwkeurigheid is cruciaal voor AI-systemen. Lagere foutpercentages in AI leidden tot betere prestaties bij radiologen. Dit benadrukt hoe belangrijk het is dat AI-systemen zeer nauwkeurig zijn.


Voor de toekomst moeten AI-modellen nauwkeuriger worden en menselijke besluitvorming beter ondersteunen. Het is ook belangrijk dat radiologen goed getraind worden in het gebruik van AI. Een samenwerkingsmodel dat zowel menselijke expertise als AI benut, is essentieel.


Kortom, AI biedt veel potentieel, maar een genuanceerde benadering is nodig voor succesvolle integratie in de radiologie.

Comentarios


bottom of page